יום שישי, 27 בינואר 2017

קפריסין (1): טיסה ומידע על קפריסין

18.01.17


טיסה ללרנקה ונסיעה ללימסול

היום הראשון שלי בקפריסין היה למעשה רק ערב. טסתי עם טיסת Up חצי-ריקה מנתב"ג ללַרְנַקָה (Larnaca). זו הייתה הטיסה הקצרה ביותר שהייתה לי עד היום - 42 דקות בלבד ; למעשה - ההמתנה שלי לטיסה ארכה יותר מהטיסה עצמה. זו גם הייתה הפעם הראשונה שלי בטיסה עם כבודת-יד בלבד ללא מזוודה בבטן המטוס. למרות שמדובר היה בעונת החורף והבגדים היו טיפה גדולים, הכל נכנס במזוודה הקטנטנה שלי. קיפלתי בתוכה גם תיק גב קומפקטי כדי שאוכל להסתובב איתו בזמן טיולי היום הקצרים שלי.
לא הופתעתי מהעיכוב בזמן תחילת הטיסה, אך מצד שני - גם לא תכננתי משהו לערב הראשון שלי בקפריסין. לאחר הנחיתה בשדה התעופה של לרנקה מצאתי בקלות את אוטובוס האקספרס אל לִימַסוֹל (Limassol), שיצא בדיוק בזמן שנקבע לו. בחרתי ללון בלימסול הודות למיקומה המרכזי ברצועת החוף הדרומית של קפריסין - בין לרנקה שבמזרח ובין פַּאפוֹס שבמערב. אוטובוס האקספרס עוצר בשתי תחנות בלבד לאחר עזיבת שדה התעופה: באזור התיירים - Tourist Area ליד מלון "גראנד ריזורט" ובתחנה המרכזית של לימסול. אני בחרתי לישון במלון Elias Beach Hotel באזור התיירים, ומתחנת העצירה ציפתה לי הליכה של כ-200 מטרים עד פתח המלון שלי. החסרון במלון הזה היה המרחק הגדול שלו ממרכז העיר: בכל פעם בה רציתי להגיע אל מרכז לימסול, הייתי צריך לקחת את קו מס' 30, הנוסע לאורך הטיילת - נסיעה של כחצי שעה.
מלון אליאס הוא מלון של ארבעה כוכבים ומצאתי בו דיל די טוב לארבעה לילות - פחות מ-250 יורו לכל השהות שלי. בערב נסעתי למרכז לימסול כדי להיפגש עם חבר קפריסאי בשם מריו. מריו הוא מדריך טיולים בקפריסין ונתן לי כמה טיפים חשובים על הטיול במדינה. אכלנו פיצה במרכז העיר ואחר כך הוא הראה לי את הטיילת, אזור הנמל ואת טירת לימסול מוארת בחשכה. בטירה עצמה לא יכולתי לבקר בשעה מאוחרת שכזו, ולכן דחיתי את הביקור בה ליום האחרון שלי בקפריסין.

טירת לימסול בלילה

קצת על קפריסין

האי קפריסין הוא האי השלישי בגודלו בים התיכון. הוא ממוקם דרומית לטורקיה, צפונית למצרים ומערבית לסוריה. רפובליקת קַפְרִיסִין (ِCyprus) היא המדינה-המוּכֶּרֶת-הבינלאומית היחידה באי והיא קיבלה את עצמאותה מהבריטים בשנת 1960. הבריטים השאירו תחת בעלותם שני שטחים ריבוניים בדרומו של האי: אַקְרוֹטִירִי (Akrotiri) ודֶּקֶלִיָה (Dhekelia) המשמשים כבסיסים צבאיים.
בשנת 1974, בעקבות הפיכה צבאית פרו-יוונית בקפריסין והתחזקות הרצון לאיחוד עם יוון, פלשה טורקיה לצפון האי. מטרתה הייתה לשמור על האינטרסים שלה בקפריסין ולהגן על התושבים ממוצא קפריסאי-טורקי. מאז אותו "מבצע אטילה" האי מחולק לשניים: חלק קפריסאי דרומי בעל השפעות יווניות וחלק צפוני בעל השפעות טורקיות. צפון קפריסין אף הכריזה על עצמה כמדינה עצמאית ב-1983 בתור "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין" (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti). בעוד שקפריסין מוכרת על ידי רוב מדינות העולם - פרט לטורקיה, צפון קפריסין מוכרת כמדינה רק על ידי טורקיה.
עיר הבירה הקפריסאית - נִיקוֹסִיָה (Nicosia) מוחלקת אף היא בין היוונים והטורקים. כיום, כשהמצב המדיני שקט יחסית, ניתן לעבור בקלות בין ניקוסיה היוונית לזו הטורקית (הקרויה "לֶפְקוֹש‏ָׁה", Lefkoşa). כמו כן, קיימות מספר נקודות חציית גבול נוספות בין שתי הטריטוריות, כשחלקן ממוקמות בתוך השטח הריבוני הבריטי שבאי.
רפובליקת קפריסין התקבלה ב-2004 לאיחוד האירופי, למרות המצב הפוליטי הסבוך באי והיא הנקודה המזרחית ביותר של האיחוד. האיחוד, כמו רוב מדינות העולם, רואה ברפובליקת קפריסין כשליטה היחידה של האי כולו. 

חלוקת האי קפריסין בין הקפריסאים, הטורקים והבריטים (מתוך וויקיפדיה בעברית).

דגלי קפריסין וצפון קפריסין

דגלה של רפובליקת קפריסין אומץ עם קבלת עצמאותה בשנת 1960. כל המציעים סקיצות לדגל התבקשו להימנע מצבעי כחול ואדום ומסמלי צלב או סהר (המייצגים את יוון וטורקיה). הדגל שאומץ מציג את מפת האי כולו בצבע נחושת על רקע לבן. מתחת למפת האי נמצאים שני ענפי זית, המסמלים שלום. בשנת 2006 הדגל שונה מעט, וכיום מפת האי תופסת חלק גדול יותר בדגל מבעבר.

דגל קפריסין
דגל הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין נראה בעצם כמו היפוך צבעים של דגל טורקיה: סהר וכוכב אדומים על רקע לבן. תוספת לדגל זה, שאינה קיימת בדגל טורקיה, היא שני הפסים האדומים בחלקו העליון ובחלקו התחתון של הדגל (ובכך הוא מזכיר - לפחות מבחינה רעיונית - את דגל ישראל).
הבסיסים הצבאיים הבריטים, אקרוטירי ודקליה, אינם מניפים דגל מיוחד משלהם. דגל הממלכה המאוחדת הוא דגלם הרשמי.

דגל צפון קפריסין

יום שני, 23 בינואר 2017

שני יעדים חדשים

בשבוע האחרון נוספו שני יעדים חדשים לרשימה שלי: קפריסין וצפון-קפריסין.
טסתי לחופשה בת חמישה ימים באי המחולק בין קפריסין היוונית וקפריסין הטורקית. רוב הטיול שלי היה בדרומו היווני של האי, אך באחד מהימים חציתי את הגבול לצפונה של עיר הבירה המשותפת - ניקוסיה (או: לפקושה, Nicosia).
רשימת היעדים שלי עודכנה והמספר עומד כרגע על 37 מדינות וטריטוריות.

דגלי צפון קפריסין (הטורקית) וקפריסין העצמאית בניקוסיה

יום רביעי, 11 בינואר 2017

יעדים: הטריטוריות היווניות


אני שמח לפתוח פינה חדשה בבלוג שלי (בין היתר כי קצת נמאס לי לכתוב רק על הטיולים האישיים שלי) - פינת "יעדים". כאן אסקור את הטריטוריות והמדינות מתוך רשימת היעדים של ארגון "Travelers' Century Club", או בקצרה - TCC.
את הטריטוריות אסקור בקבוצות קטנות, כשלכל הטריטוריות בקבוצה מסוימת יהיה מכנה משותף. בפרק הראשון אסקור טריטוריות בעלות זיקה יוונית: יוון, כרתים, האיים הדודקאנסיים, האיים היוֹנים וקפריסין.

יוון 

כשמדברים על טריטוריות "יווניות" כמובן שצריך לפתוח עם יוון - המדינה המרכזית בקבוצה. יוון (Greece) שוכנת לחופו של הים התיכון בין הים האגאי, המפריד בינה לבין טורקיה, והים היוֹני, המפריד בינה לבין איטליה. יוון מחולקת בדרך כלל במדריכי הטיולים לשני חלקים עיקריים: הראשון - יוון היבשתית - זאת המחוברת לאירופה ; והשני - איי יוון הפזורים בימים האגאי, היוני והתיכון. לעומת זאת, הכללים המיוחדים של ארגון TCC מביאים לחלוקה מעט שונה של המדינה ובכך מפצלים את המדינה לארבע טריטוריות נפרדות:
1. יוון (היבשתית יחד עם חלק מקבוצות האיים שבים האגאי).
2. האי כרתים.
3. האיים הדודקאנסיים.
4. האיים היונים.

מפה מתוך Google Maps עליה סימנתי את הטריטוריות היווניות: (1) - יוון, הכוללת את יוון היבשתית ואת קבוצות האיים: (A) - האיים הסרוניים, (B) - האיים הקיקלאידיים, (C) - האיים הספורדיים, (D) - האי אלבה ו-(E) - האיים בצפון-מזרח הים האגאי. ארבעת הטריטוריות הנוספות הן: (2) - האי כרתים, השייך ליוון (3) האיים הדודקאנסיים, שייכים ליוון, (4) - האיים היונים, גם הם חלק ממדינת יוון ו-(5) - קפריסין, מדינה עצמאית.
"יוון" כוללת כאמור את יוון היבשתית ואת קבוצות האיים הפזורות בים האגאי. בירת המדינה והעיר הגדולה בה היא אתונה ואילו העיר השניה החשובה בגודלה היא סַלוֹנִיקִי (Thesalloniki) שבצפון יוון. חצי האי פֶּלוֹפּוֹנֶסוּס, הנמצא בחלקה הדרומי של יוון היבשתית, הפך במאה הקודמת לאי עקב כריית תעלת קוֹרִינְתוֹס בלשון הצרה המחברת אותו אל שאר יוון היבשתית. תעלה זו מחברת כיום את הים הסרוני עם המפרץ הקורינתי. 
יוון היבשתית כוללת בתוכה גם מדינה אוטונומית בשם "הר אַתוֹס" (Mount. Athos). הר אתוס נמצא על לשון יבשה היוצאת מצפון יוון אל הים האגאי. יושבים בו כמה מאות נזירים בעשרות מנזרים והם מנהלים את המדינה באופן נפרד משאר יוון. הכניסה להר אתוס מותרת אך ורק לגברים בוגרים ונעשית בתיאום מראש מול הנזירים. למעשה, ממשל הר אתוס לא רק שאוסר על כניסת נשים - אלא על כניסת כל בעל חיים ממין נקבה.

קבוצות האיים העיקריות הכלולות בתוך קטגוריית יוון הן:
  1. האיים הסרוניים (Saronic Islands) - איים בצפון הים האגאי, הקרובים יחסית לאתונה. הִידְרָה (Hydra) הוא אחד מהאיים המפורסמים בארכיפלג הזה, וידוע גם בתור "אי החמורים". ניתן לבקר בהם בטיול יום מאתונה ופיראוס.
  2. האיים הקיקלאידיים (Cyclades Islands) - קבוצת איים בדרום הים האגאי, ששמם ניתן להם עקב צורת סידורם הכביכול-מעגלית. סנטוריני, איוס, מיקונוס ונקסוס הם מהמפורסמים בקבוצת האיים הגדולה הזאת, שכוללת מעל 200 איים ואיונים (חלקם לא מיושבים). 
  3. האיים הספּורדיים (Sporadic Islands) - קבוצת איים פחות מוכרת לתיירים, הנמצאת בצפון מערב הים האגאי.
  4. האי אביה (Euboea / Evia) - האי השני בגודלו ביוון (אחרי כרתים). מראהו על-גבי המפה מעט מטעה, וניתן לחשוב שהוא חלק מיוון היבשתית - אך לא, מדובר באי. אביה מחובר בשני גשרים אל יוון היבשתית.
  5. האיים בצפון-מזרח הים האגאי - זהו שם לאותם איים שאינם נכללים בקבוצות האחרות. איים אלו נמצאים (בהתאם לשמם) בצפון-מזרח הים האגאי, סמוך לגבול הימי עם טורקיה. רובם שייכים ליוון ומעטים מהם נמצאים תחת ריבונות טורקית. קטגוריה זו אינה כוללת את האיים הדודקאנסיים, שנחשבים לפי ארגון TCC כטריטוריה בפני עצמה עקב מספר תושבים גדול.

כרתים

כְּרֵתִים (Crete) הוא האי היווני הגדול ביותר והאי החמישי בגודלו בים התיכון. הוא גם האי היווני המאוכלס ביותר - מעל 600 אלף איש חיים בו, ולכן הוא נחשב כטריטוריה נפרדת משאר יוון לפי חלוקת ה-TCC. במדינת יוון, כרתים נחשב למחוז בפני עצמו. בירת המחוז היא הֶרַקְלִיוֹן (Heraklion).

האיים הדודקאנסיים

זוהי קבוצה של 12 איים גדולים ועוד כמה איונים קטנים, הנמצאת בדרום-מזרח הים האגאי, ממש סמוך לגבול הימי עם טורקיה. למעשה, האיים הדּוֹדֶקַאנֶסִיים (Dodecanese Islands) סמוכים יותר לחופי טורקיה מאשר ליוון היבשתית. 
אולי שמה הרשמי של קבוצת האיים אינו מצלצל מוכר לכל אחד, אבל מדובר באחת מקבוצות האיים המתוירות ביותר על ידי ישראלים: רוֹדוֹס (Rhodes), קוס וקרפאתוס הם שלושה מהאיים המפורסמים של הארכיפלג. רודוס הוא האי הגדול בטריטוריה, והעיר רודוס משמשת כבירת מחוז האיים הדודקאנסיים.

האיים היונים

האיים היוֹנִים (Ionian Islands) יושבים ברובם בים היוני, המפריד בין יוון לקצה המגף האיטלקי. מעטים מהאיים הנכללים בקבוצה, יושבים בעצם דרומית לחצי-האי פלופונסוס - ולא בדיוק בים היוני. בדומה לאיים הדודקאנסיים ולכרתים, גם הם נחשבים כטריטוריה נפרדת עקב מספר תושבים גדול-יחסית וגם בגלל סיבות היסטוריות: לתקופה קצרה בראשית המאה ה-19 האיים היונים התאגדו ליישות מדינית נפרדת בשם "רפובליקת שבעת האיים".
האי המפורסם ביותר מבחינה תיירותית בקבוצת איים זו הוא זקינתוס.

קפריסין

קפריסין הוא האי השלישי בגודלו בים התיכון, אחרי סיציליה וסרדיניה. כללתי את קפריסין (Cyprus) ברשימת הטריטוריות היווניות, למרות שמדובר במדינה עצמאית - מכיוון שלרפובליקת קפריסין יש זיקה חזקה ליוון.
עקב חשש מאיחוד של קפריסין עם יוון, פלשה טורקיה לצפונו של האי בשנת 1974 והקימה בו מדינה בשם "הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין". מדינה זו מוכרת כיום אך ורק על ידי טורקיה ואזרבייג'אן. שאר מדינות העולם רואות את רפובליקת קפריסין כריבונית האי כולו.
בנוסף לחלוקת האי לחלק "טורקי" ולחלק "יווני", בקפריסין נמצאים שני שטחים ריבוניים של הממלכה המאוחדת - אַקרוֹטִירִי (Akrotiri) ודֶקֶלְיָה (Dhekelia) המשמשים כבסיסי צבא בריטניה. כדי לסבך את העניין טיפה יותר, בתוך שטח דקליה נמצאות כמה מובלעות השייכות לרפובליקת קפריסין...
ארגון TCC רואה את קפריסין כמחולקת לשניים: "קפריסין" ו"צפון קפריסין". אקרוטירי ודקליה והמובלעות הקפריסאיות אינן נחשבות כיעדים נפרדים, אלא פשוט כחלק מרפובליקת קפריסין.