יום שני, 13 באוקטובר 2014

יום 50: קוסקו

21.01.2013


בוקינג וסידורים

את הבוקר הקדשתי לסידורים וקביעת סיורים לימים הקרובים. אל האכסניה הגיע נציג של חברת הנסיעות, שעובדת ביחד עם צוות האכסניה. דרכו קבעתי לי הרבה טיולים: את סיור העיר להיום, טיול בעמק הקדוש למחר, טיול של יומיים לגולת הכותרת של מחוז קוסקו: מאצ'ו פיצ'ו, ולקינוח - עוד סיור קצר של חצי-יום במאראס מוראי. עם כל צפיפות הטיולים שלי כאן, החלטתי להאריך את השהות שלי בקוסקו ובקילומבו ביום נוסף. כל הטיולים כאן עלו לי בסביבות 800 ש"ח, וזה עוד לא כלל את כרטיס הכניסה לכל אתרי העמק הקדוש.
לקראת הצהרים נכנסתי למסעדה כדי להספיק לאכול לפני "סיור העיר". כשיצאתי מהמסעדה גיליתי שמזג האוויר היפהפה החליט להתהפך, ונראה כאילו סערה מתקרבת אל העיר. שבתי אל האכסניה כדי להמתין לאיסוף אל הסיור, ובינתיים החל לרדת מבול בחוץ.

קוריקאנצ'ה

האיסוף בוצע תחת גשם סוער. דאגתי מראש ללבוש מעיל גשם ולקחת איתי את המטריה, שקניתי עוד בפוורטו איגווסו. הסיור נקרא "סיור העיר", אך הוא כולל אתרים רבים שנמצאים בסביבת קוסקו, מחוץ לעיר עצמה.
האתר הראשון להיום היה דווקא בתחומי העיר - מקדש הקשת בענן, או קוֹרִיקַאנְצָ'ה בשפת האינקה (Qorikancha). כאן ניתן לראות את מבני האינקה העתיקים, ששימשו כבסיס למבנים הקולוניאלים, שבנו הספרדים. המדריך הסביר לקבוצה על חוזק הקירות שבנו האינקה: הם תכננו את הקירות עם שקעים בצורת טרפז, שתרמו לעמידות המבנים בפני רעידות אדמה. ברעשי אדמה שפגעו בקוסקו במאות השנים האחרונות, המבנים הקולוניאלים-ספרדיים נפגעו מאוד, ואילו מבני האינקה העתיקים כמעט ולא ניזוקו.
צפיפות התיירים במתחם הסגור של קוריקאנצ'ה הייתה איומה, אולי בגלל הגשם. שמחתי לצאת מכאן אל עבר היעד הבא של הסיור.

מתחם קוריקאנצ'ה מבחוץ: בניית אינקה למטה, ומעליה - מבנה קולוניאלי
החלונות האטומים, שמייצבים את קירות מקדש האינקה

סאקסייוואמאן

באתר הבא הייתי צריך לקנות כרטיס כניסה יקר יותר - את ה-Boleto Turistico, שמעניק כניסה לאתרים רבים בעמק הקדוש ובסביבת קוסקו. לצערי, כרטיס הסטודנט שלי לא היה רלבנטי כאן, שכן הם מוכרים כרטיס במחיר המופחת רק לסטודנטים עד גיל 28.
סַאקְסַייווָאמָאן (Saksaywaman, יש דרכים רבות לכתוב את שמו, משמעות השם היא "בז מרוצה" בשפת הקצ'ואה), היה פשוט ענק. הוא היה אף גדול יותר בעבר, אך הספרדים פירקו חלקים רבים ממנו כדי לבנות את קוסקו המודרנית. האבנים המרכיבות את סאקסייוואמאן הן עצומות, ונראות כאילו הומסו אחת לתוך השנייה: בערך כמו הקירות שראיתי אתמול, רק בסדר גודל ענק.
ההנאה מהאתר המרשים הזה קצת נפגעה בגלל המבול, שטרם פסק. בכל זאת שלפתי את המצלמה שלי מספר פעמים, בנסיונות מהירים לצלם כמה תמונות.

סאקסייוואמאן בגשם

פוקה פוקארה וטאמבומאצ'אי

בתחנה הבאה כמעט אף אחד לא יצא מהאוטובוס. פּוּקָה פּוּקַארָה (Puka Pukara) שימשה בעבר כתחנת ממסר של הודעות אל סאקסייוואמאן. יצאתי כאן רק לצלם תמונות בודדות בגשם הסוער, ושבתי בזריזות אל האוטובוס.
האתר הבא היה כבר יותר מעניין, וכשהגענו אליו, הגשם החל להחלש. בטַאמְבּוֹמַאצָ'אי (Tambomachay) יש מעיין חשוב, שלפי מסורת האינקה - הוא מעיין נעורים. המדריך המליץ לנו שלא לשתות ממי המעיין, אלא אם ממש מתחשק למישהו לזכות בכמה אמבות. 

טאמבומאצ'אי

קנקו

התחנה האחרונה של הטיול הייתה בקֶנְקוֹ (Q'enqo), שמשמעות שמו היא "זיג-זג" בשפת האינקה. המדריך הסביר שהמקום שימש את האינקה לתצפיות אסטרונומיות ומטאורולוגיות. ניצב כאן סלע בולט, ולידו מערה קטנה. בעת הביקור כאן, הגשם פסק כמעט לחלוטין, ויכולתי להנות ממבט פנורמי על קוסקו  בזמן שקיעה.
בדרך חזרה לעיר, האוטובוס עצר בשוק מקומי. לא קניתי הרבה דברים - די הייתי "שבע" משוק המכשפות של לה פאז. עם החשכה שבתי אל קוסקו ואל אכסניית קילומבו. למרות הגשם החזק שליווה אותי כל אחר הצהריים, הייתי מאד מרוצה מהסיור. אני לא חושב שהייתי מצליח לבקר בכל כך הרבה אתרים בטיול עצמאי.

קנקו
מעל קוסקו בזמן שקיעה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה