תכנון המסלול
במהלך שנת 2015 החלטתי שלא משנה מה, ב-2016 אגיע סוף סוף לאפריקה. מכיוון ואני עובד ולא יכול לעזוב לחודשיים-שלושה, הייתי חייב לבחור יעד לטיול של עד שלושה שבועות. צפון אפריקה משכה אותי מאוד, אבל במצרים או מרוקו הייתי מטייל אך ורק במסגרת טיול מאורגן - ולכן הן ימתינו לזמן אחר. התלבטתי רבות בין מזרח אפריקה לאפריקה הדרומית, ובסוף בחרתי באפשרות השניה.
וכאן צריכה לבוא הערה לגבי "אפריקה הדרומית" (Southern Africa). המושג הזה מתייחס לכל חלקה הדרומי של היבשת ולא רק למדינה העצמאית בשם "דרום אפריקה" (South Africa). רשימת המדינות הכלולות באפריקה הדרומית משתנה מאוד בין מקורות שונים. במהלך הטיול הקצר שלי ביקרתי בארבע מדינות באפריקה הדרומית: דרום אפריקה, בּוֹצְוָאנָה (או: בּוֹטְסְוָאנָה, Botswana), זַמְבִּיָה (Zambia) וזִימְבַּבּוֶאה (או: זִימְבַּבְּוֶוה, Zimbabwe). אפריקה הדרומית כוללת מדינות רבות נוספות: נמיביה, לסותו (גם: לסוטו), סווזילנד, מוזמביק, אנגולה, מדגסקר, מלאווי וכמה מדינות איים באוקיאנוס ההודי.
וכאן צריכה לבוא הערה לגבי "אפריקה הדרומית" (Southern Africa). המושג הזה מתייחס לכל חלקה הדרומי של היבשת ולא רק למדינה העצמאית בשם "דרום אפריקה" (South Africa). רשימת המדינות הכלולות באפריקה הדרומית משתנה מאוד בין מקורות שונים. במהלך הטיול הקצר שלי ביקרתי בארבע מדינות באפריקה הדרומית: דרום אפריקה, בּוֹצְוָאנָה (או: בּוֹטְסְוָאנָה, Botswana), זַמְבִּיָה (Zambia) וזִימְבַּבּוֶאה (או: זִימְבַּבְּוֶוה, Zimbabwe). אפריקה הדרומית כוללת מדינות רבות נוספות: נמיביה, לסותו (גם: לסוטו), סווזילנד, מוזמביק, אנגולה, מדגסקר, מלאווי וכמה מדינות איים באוקיאנוס ההודי.
התכנון שלי היה לנחות ביוהנסבורג, דרום אפריקה, ומשם להמשיך לביקור במפלי ויקטוריה, הנמצאים בגבול בין זימבבואה לזמביה. מזימבבואה תכננתי לצאת לטיולי יום בזמביה ובבוצואנה השכנות ואחר כך לחצות את המדינה בטיול קבוצתי עד ליוהנסבורג. את הימים האחרונים של הטיול שריינתי עבור קייפטאון, ומשם חזרתי לארץ דרך יוהנסבורג.
המסלול שלי. טיסות - בקווים ישרים |
הכנות שונות
- ציוד: התלבטתי רבות אם לקחת איתי מזוודה או תרמיל. מצד אחד, זה לא היה טיול תרמילאים קלאסי - אבל מצד שני ציפו לי כמה ימים בטיול-חצי-שטח בזימבבואה. את הבעיה פתרה עבורי חברת הסיורים Nomad Africa, איתה טיילתי בזימבבואה: לבקשתם, אין להביא מזוודות לטיולים, כי הן לא יכנסו לתאי האחסון של המשאית. מבחינת כמות בגדים, החלטתי לא לקחת איתי יותר מדי. בכל מקום אפשר למצוא מקומות לכביסה, או פשוט לזרוק/לתרום חולצות ישנות.
- טיסות מהארץ וחזרה: טסתי עם אל-על. את הטיסה מהארץ ליוהנסבורג ואת החזרה מקייפטאון קבעתי דרך סוכן נסיעות, כדי שתהיה לי טיסת קישור טובה לארץ (עם בריטיש אירוויז). תחילה נאמר לי שבעת החזרה (דרך יוהנסבורג) לא אוכל לשלוח את המזוודות ישירות לארץ, אך בשדה התעופה בקייפטאון לא הייתה כל בעיה עם תיוג ישירות לנתב"ג. צוות אל על ביוהנסבורג הודיע לי שהם הולכים לפתוח לגמרי את המזוודה שלי כדי לבדוק אותה, וכך באמת היה. בכל מקרה, אני לא ממליץ לקחת זמן קצר בין טיסה פנימית לטיסה בינלאומית בשדה התעופה OR Tambo של יוהנסבורג.
- טיסות נוספות: הזמנתי אונליין שתי טיסות: בינלאומית מיוהנסבורג לזימבבואה ופנימית מיוהנסבורג לקייפטאון. העדפתי שלא לטוס עם חברות פחות מוכרות, ולכן רכשתי כרטיסים דרך סאות' אפריקן.
- דרכון: חשוב לי לציין שבאפריקה דברים משתנים כל הזמן, ולכן תמיד יש לבדוק האם השתנתה מדיניות הדרכונים והויזה. לכל המדינות הדרכון צריך להיות בתוקף של חצי שנה לפחות ולכלול מספיק עמודים לכל היציאות והכניסות. לי נאמר שצריך 2 עמודים ריקים לפחות עבור כל מדינה, אך בפועל רובן החתימו לי את הדרכון בעמודים בשימוש. החל מנובמבר 2015 דרום אפריקה לא מקבלת דרכונים שאינם ניתנים לסריקה במחשב (אין בעיה עם דרכונים ישראלים) ולא מקבלת דרכונים שתוקפם הוארך עם מדבקה.
- ויזות: מחזיקי דרכון ישראלי לא צריכים ויזה לדרום אפריקה. גם לטיול היומי לבוצואנה לא הייתי צריך לשלם על ויזה כלשהי (אני לא יודע לגבי טיול של מעבר ליום אחד). הבעיה היא עם זימבבואה וזמביה: לשתיהן צריך ויזה, ובדיוק ב-1 לינואר 2016 בוטלה (לפחות עד הודעה חדשה) הויזה המשותפת המוזלת למדינות אלו - הקאזה ויזה. הייתי צריך לשלם בכניסה לזימבבואה ויזת כניסה כפולה, מכיוון והם לא מוכרים רב-פעמית של יותר משתי כניסות (מחיר: 45$ לכפולה, 30$ לחד פעמית). את הכניסה הכפולה ניצלתי כבר למחרת, כשיצאתי לבוצואנה לטיול יום ושבתי. כשיצאתי לכמה שעות לזמביה, שילמתי ויזת כניסה חד פעמית לזמביה (30$) ואז שוב כניסה חד פעמית לזימבבואה... לא זול. במידה ומבקרים רק באיזור הגשר בין שתי המדינות במפלי ויקטוריה, אין צורך בהחתמת דרכונים או ברכישת ויזה נוספת.
ויזת הכניסה שלי לזימבבואה. |
- לינה: אני בחרתי להתפנק. ביוהנסבורג ישנתי במלון ארבעה כוכבים בפרבר הצפוני סֶנְדְטוֹן (Sandton), שנחשב בטוח יחסית. בעיירה ויקטוריה פולס ישנתי במלון של שלושה כוכבים. במהלך הסיור הקבוצתי מזימבבואה לדרום אפריקה בחרתי לישון בלינה המשודרגת-יחסית, במקום לישון באוהלים. בקייפטאון החלטתי לנסות לראשונה Airbnb, והתארחתי בדירה בשכונת Sea Point ליד האוקיאנוס.
- בטיחות: מקומות רבים באפריקה לא בטוחים לטיול בלילה, וחלקם גם לא ביום. הומלץ לי לא להסתובב ביוהנסבורג לבד גם בשעות היום, ולכן במהלך היומיים שלי שם הצרפתי לסיורי-יום מאורגנים. בויקטוריה פולס בזימבבואה הסתובבתי לבד ברחובות בשעות היום, אבל הייתי חשוף להרבה "מציקים" שקפצו עלי בניסיון למכור לי מזכרות חסרות-ערך. בקייפטאון הרגשתי בטוח הרבה יותר, למרות שנאמר לי שלא תמיד מומלץ לצאת בשעות החשכה לבד. אני מאותם מטיילים שממש מתישים את עצמם במהלך היום, וכך אני נרדם מוקדם ולא מסתובב בלילות גם ככה.
- פוליטיקה: בזימבבואה אסור לדבר על פוליטיקה מקומית או לצלם עובדי ממשלה וצבא. כשיוצאים מזימבבואה אפשר לומר מה שרוצים על המנהיג הנורא שלהם.
- כסף: המטבע בדרום אפריקה הוא רַאנְד דרום אפריקאי (Rand). בשנה לפני נסיעתי הראנד החל בצניחה חופשית לעומת הדולר (וגם לעומת השקל) ולכן המדינה הייתה זולה יחסית. לזימבבואה אין מטבע משלה, ומשתמשים בדולר אמריקאי. בזמביה אפשר לשלם גם בדולרים, לפחות כשמדובר ליד הגבול עם זימבבואה. לעומת זאת, בחנות מזכרות בבוצואנה סירבו לקבל ממני דולרים ודרשו שאמיר אותם קודם למטבע המקומי - פּוּלָה (Pula). בכל הערים בהן ביקרתי יכולתי למשוך כסף מכספומטים ללא שום בעיה. מטעמי בטיחות לא הייתי ממליץ לשאת יותר מדי כסף מזומן.
- בריאות: תמיד צריך להתייעץ עם רופא לפני הנסיעה, והמידע שאני כותב כאן לא יכול לשמש כתחליף למרפאת מטיילים! ביקור בדרום אפריקה לא מצריך חיסונים או תרופות כלשהן. שאר המדינות כן דורשות חיסונים ונטילת כדורים נגד מלריה. כמובן שכדאי להצטייד בקרם הגנה מהשמש, בדוחה יתושים, ובסל תרופות בסיסי לכל צרה שלא תבוא.
- אוכל: מכיוון וטיילתי במקומות תיירותיים מאוד, לא נתקלתי יותר מדי באוכל רחוב (וגם כך הייתי מנסה להימנע ממנו) ובחרתי לאכול במלונות או מסעדות. בויקטוריה פולס זכיתי לנסות מאכלים מקומיים במסעדת בּוֹמָה, כולל בשר אנטילופה, חזיר בר וגם תולעת. לסיור הארוך הבאתי עמי חטיפי אנרגיה ; הנהג עצר בכל יום בסופרמרקטים מקומיים עבור האנשים שלא הסתפקו רק בתפריט של הסיור. טיפים במסעדות: כמו המקובל בישראל.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה